Back to Top

Κατάλογος Επαγγελματιών, Επιχειρήσεων, Υπηρεσιών

elzh-CNnlenfrdeitrues
Επαγγελματικός κατάλογος Ελλάδας και Κύπρου
 
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΒΟΛΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΚΑΤΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΒΟΛΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΚΑΤΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Recommended Αξιώσεις

1845
https://teraguide.gr/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/2647/KATOUNIS-1575141166.png
Πρόσωπο επικοινωνίας
ΚΑΤΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (+)

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 108, ΒΟΛΟΣ, ΜΑΓΝΗΣΙΑ 382 21

Τοποθεσία χάρτη

Οδηγίες χάρτη
Τύπος:
banner A
Κατηγορίες:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λέξεις-κλειδιά:
Γενικές πληροφορίες

Η Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ἱεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ξεκίνησε τη λειτουργία της το έτος 1999 με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνατίου.

Ὁ σκοπός της δημιουργίας της Σχολής είναι διπλός. Πρώτον ἡ Σχολή έχει σαν φιλοδοξία να μυήσει κάποιους ανθρώπους στην υπέροχη και θαυμάσια, αλλά και σπάνια τέχνη της αγιογραφίας και δεύτερον προσπαθεί, με τη συστηματική εργασία πού γίνεται μέσα σ’ αυτή, να εμπνεύσει το σωστό επαγγελματισμό στους νέους πού την πλησιάζουν, έτσι ώστε να δώσει και μία απάντηση στο δύσκολο πρόβλημα του βιοπορισμού και της ανεργίας, πού ταλαιπωρεί πολλούς ταλαντούχους νέους της εποχής μας.

Απόφοιτοι της Σχολής ήδη έχουν ανοίξει δικά τους εργαστήρια και αναλαμβάνουν με επιτυχία την εργασία αγιογραφήσεως Ιερών Ναών της Μητροπόλεώς μας, καθώς και άλλων περιοχών.

Η διάρκεια της φοιτήσεως στη Σχολή «Διά χειρός» είναιτετραετής. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, για τέσσερις ώρες κάθε απόγευμα, ακολουθείται ένα πυκνό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικάμαθήματα. Οι σπουδαστές διδάσκονται ελεύθερο σχέδιο, χρηματολογία, βυζαντινό σχέδιο, φορητή εικόνα και τοιχογραφία.

Γνωρίζουν τα εικαστικά ρεύματα της κρητικής και τηςμακεδονικής σχολής, πού αναπτύχτηκαν στη βυζαντινή καιμεταβυζαντινή εποχή. Μαθαίνουν να εργάζονται κυρίως με τον παραδοσιακό τρόπο της αυγοτέμπερας, αλλά και με άλλες τεχνοτροπίες. Στο θεωρητικό επίπεδο λαμβάνουν εκείνες τις κα-τάλληλες γνώσεις, με τις οποίες θα μπορέσουν να κατανοήσουν το νό-ημα και το μεγαλείο της βυζαντινής εικονογραφίας, καθώς και τη βαρύτητα της παραδόσεως, της οποίας καλούνται να γίνουν φορείς.

Παράλληλα με την εκμάθηση της εικονογραφίας στη Σχολή «Διά χειρός» υπάρχουν και μερικά ακόμη τμήματα. Καταρχήν υπάρχει το τμήμα Συντηρήσεως έργων τέχνης, το οποίο λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της οικογενείας Μαργαριτώφ. Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος σπουδών είναι η κ. Μάνια Μαργαριτώφ, με την εργασία της οποίας οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές μαθαίνουν την ευαίσθητη εργασία της συντηρήσεως και αποκαταστάσεως παλαιών εικόνων, τη συντήρηση και θεραπεία των φθαρμένων από το χρόνο ξύλων και γενικότερα την αξιολόγηση των παλαιών έργων τέχνης και την αποκατάσταση τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
 

 

Το δεύτερο τμήμα πού λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» είναι το παιδικό τμήμα. Το τμήμα αυτό απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και προσφέρει πλούσιες γνώσεις πάνω στη ζωγραφική και στο ελεύθερο σχέδιο. Όσα παιδιά το επιθυμούν, με την προσεκτική καθοδήγηση των καθηγητών τους μπορούν να κάνουν και τα πρώτα βήματα στην εικονογραφία. Μέσα σε ένα ασφαλές από πολλές απόψεις περιβάλλον τα παιδιά γνωρίζουν τον υπέροχο κόσμο των εικαστικών τεχνών και ελεύθερα επιλέγουν τις κατευθύνσεις στις οποίες ενδιαφέρονται να επιδοθούν και να προο-δεύσουν.